Nemci kupuju Komercijalnu banku?

Nemačka Dojče banka počela je pregovore o kupovini 70 odsto udela u Komercijalnoj banci, a u Srbiju bi mogla da dođe već tokom leta. Tom kupovinom, iz vlasništva u Komercijalnoj banci, drugoj po veličini na srpskom tržištu i najvećoj banci u domaćem vlasništvu, izašli bi i država i Evropska banka za obnovu i razvoj, ali i pojedini mali akcionari. Najveći vlasnički udeo u Komercijalnoj banci ima država, koja drži 42,6 odsto akcija, a drugi veliki akcionar EBRD ima 25 odsto. Manji akcionari su fond "Artio internešnel" sa 4,8 odsto akcija, Jugobanka u stečaju sa 3,7 odsto akcija, Evropa osiguranje u stečaju sa 2,9 odsto. Kupovinom će upravljati EBRD, a obaviće se posle najavljene dokapitalizacije. Država je u te svrhe poslednjim budžetom predvidela izdvajanje od 102 miliona evra.

Nemci kupuju Komercijalnu banku?Nemačka Dojče banka počela je pregovore o kupovini 70 odsto udela u Komercijalnoj banci, a u Srbiju bi mogla da dođe već tokom leta, saznaje Blic.

Tom kupovinom, iz vlasništva u Komercijalnoj banci, drugoj po veličini na srpskom tržištu i najvećoj banci u domaćem vlasništvu, izašli bi i država i Evropska banka za obnovu i razvoj, ali i pojedini mali akcionari, tvrdi dobro obavešten izvor Blica.

Najveći vlasnički udeo u Komercijalnoj banci ima država, koja drži 42,6 odsto akcija, a drugi veliki akcionar EBRD ima 25 odsto. Manji akcionari su fond "Artio internešnel" sa 4,8 odsto akcija, Jugobanka u stečaju sa 3,7 odsto akcija, Evropa osiguranje u stečaju sa 2,9 odsto,...

Kako tvrdi izvor lista, kupovinom će upravljati EBRD, a obaviće se posle najavljene dokapitalizacije. Država je u te svrhe poslednjim budžetom predvidela izdvajanje od 102 miliona evra.

"Država bi, naravno, trebalo prvo da dokapitalizuje Komercijalnu banku, jer će tako moći da postigne bolju cenu. Ako sve bude išlo po planu, Dojče banka će na naše tržište doći već na leto", naveo je izvor.

Šef Dojče banke za centralnu i istočnu Evropu Piter Tils rekao je za Blic da pažljivo razmatraju mogućnosti rasta u centralnoj i istočnoj Evropi, a to uključuje i Srbiju.

"Srpsko tržište je zanimljivo, najpre zbog velikog broja nemačkih kompanija koje tu posluju. U sledećem investicionom ciklusu najavljen je i dolazak novih firmi iz Nemačke", naveo je Tils.

U ekonomskom odeljenju naše ambasade u Nemačkoj ističu da se više ne postavlja pitanje da li će neka od nemačkih banaka doći, nego kada će se to desiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik